Medisch Centrum St.-Jozef

Bezoek ons: 10u00 – 17u00

Welkom op onze opendeurdag

In het hart van Munsterbilzen vind je de campus van het 127- jarige centrum waar zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten centraal staat. Medisch Centrum St.-Jozef zet zich in voor een kwalitatieve behandeling waar kracht en participatie doorheen het behandelproces een belangrijke rol spelen.

Bezoekers kunnen op 17 maart terecht op een zestal locaties in het Medisch Centrum St.- Jozef waar medewerkers een aantal troeven op een bevattelijke en belevingsgerichte manier toelichten. Een unieke blik achter de schermen dus!

Op K-Delta – de zorgeenheid voor kinderen en jongeren – tonen we de state of the art comfortrooms en de comforttuinen.  Daarnaast zetten we onze unieke en reeds lang bestaande ervaringsgerichte projecten in de kijker.  Maak via woord en beeld kennis met  het  circusproject en met onze klimdriedaagse.

Op Aliamente – de zorgeenheid voor jongvolwassenen (18-30 jaar) met een (vermoeden van) autismespectrumstoornis en/of bijkomende psychische moeilijkheden – gaan we aan de hand van een quiz na of jouw beeld van deze doelgroep stereotiep of toch eerder genuanceerd is. Aliamente is de enige zorgeenheid in Limburg met deze werking en is toegankelijk voor heel Vlaanderen.

Op Unica – de zorgeenheid voor ouderen met cognitieve stoornissen (o.a. dementie) – kan je ervaren hoe de demiclowns en de tovertafel ertoe bijdragen om voor mensen met een cognitieve stoornis bijzondere contactmomenten te creëren.

Verder kunnen de bezoekers in ons Medisch Technisch Centrum terecht voor een toelichting over elektroconvulsietherapie (ECT).  Dit  bestaat al sinds 1938 maar blijft ook in de hedendaagse psychiatrie de meest effectieve behandeling voor ernstige depressies. Ook voor patiënten met andere psychiatrische aandoeningen zoals een psychose of manie is ECT doeltreffend. Ondanks dat wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat ECT zeer effectief en veilig is, blijft er veel stigma en onwetendheid heersen rondom deze behandeling. Vandaar dat iedereen van harte welkom is op onze ECT-dienst om te ontdekken wat ECT is en hoe een behandelsessie verloopt.

In het REVA – ons revalidatiecentrum – waar dagelijks psychomotore therapie, ergotherapie, beeldende therapie en muziektherapie wordt aangeboden, nemen onze therapeuten jou mee in een 20’ durende sessie onder het motto ‘Iets wat je hoort vergeet je, iets wat je ziet weet je, iets wat je doet kan je!’

Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen terecht bij Emma Gemis – creatief therapeut in de kindergroep van K-Delta en auteur van het recent uitgegeven boek ‘Konijn en de onzichtbare pijn’-  voor een lees- en doesessie waar het voor kinderen duidelijk wordt wat ‘psychische pijn’ eigenlijk is.  Dit kadert in onze ziekenhuisbrede aandacht voor kinderen van opgenomen ouders met een psychische kwetsbaarheid en ons streven naar een kindvriendelijk ziekenhuis.

Ben je geboeid door de geestelijke gezondheidszorg, en benieuwd naar de werking van onze organisatie? Kom dan zeker een kijkje nemen achter de schermen van Medisch Centrum St.- Jozef op zondag 17 maart van 10u t.e.m. 17u.

Praktisch: Aanmelden aan het algemeen onthaal, gelegen langs de bezoekersparking, telkens om kwart voor of kwart na het uur zodat je op tijd bent voor het gewenste bezoek. Bezoeken starten op het half uur en op het uur (ECT start enkel op het half uur); per groep max 15 personen.  Laatste bezoek start om 16u.

Iedereen is van harte welkom!

Ter info:

  • De belevingstentoonstelling, Zusters van St.-Jozef ‘Altijd op weg’ is tijdens Dag van de Zorg ook te bezoeken.
  • Ontdek onze collega’s binnen de zorg en bezoek de 2 andere campussen in Bilzen. Samen staan ze voor een kwalitatieve zorg op het vlak van geestelijke en medische gezondheid, ouderenzorg, kinderopvang, gezinsondersteuning, gericht sociaal beleid en welzijn in de brede zin van het woord. Volg de unieke fietsroute doorheen de drie campussen. Overal scoor je een lekker hapje en drankje. Starten kan aan Fietsfabriek 3740 of op één van de drie zorglocaties.

Medisch Centrum St.-Jozef
Abdijstraat 2
3740 Bilzen (Munsterbilzen)
089/50 91 11
contact@mc-st-jozef.be
https://www.mc-st-jozef.be