Zorg is … warm

De keuken centraal, zoals thuis

Afgelopen zomer opende Zorgbedrijf Antwerpen WZC Eksterlaer in Deurne-Zuid. Wat dit woonzorgcentrum zo bijzonder maakt, zijn de huiselijke open keukens waar bewoners en medewerkers samen in de pannen roeren. “Zo’n keuken vol pruttelende potten en lekkere geuren zorgt voor een echt thuisgevoel.”

“Een vijftal jaar terug dachten we bij Zorgbedrijf Antwerpen na over hoe we van onze woonzorgcentra echte gemeenschappen konden maken. Tijdens die gesprekken realiseerden we ons dat een woonzorgcentrum in de kern lijkt op een mini dorp. Dus begonnen we te brainstormen over hoe we het gewone dorpsleven in onze woonzorgcentra konden weerspiegelen”, vertelt buurtzorgmanager Jan Henderieckx. 

“We besloten de verschillende medewerkers te groeperen op basis van hun beroep, net zoals in een dorp. Zo creërden we een groepspraktijk met een team van verpleegkundigen, kinesisten, diëtiste, logopediste en thuisverpleegkundigen. Daarnaast is er ‘de middenstand’ met horeca, winkels en logistiek personeel. Zorgkundigen, ergotherapeuten en animatoren vallen dan weer onder de categorie Wonen & Leven.”

Koken werd in eerste instantie als horeca en dus onderdeel van de middenstand gecategoriseerd. Maar daar was niet iedereen het mee eens. “Volgens een collega hoorde koken bij Wonen & Leven; want de meeste mensen die in een gewoon dorp wonen, gaan ook niet elke dag op restaurant. Diezelfde avond schotelde mijn echtgenote – die heel wat talenten heeft maar absoluut niet kan koken (lacht)  me een topgerecht voor. Ik wist niet wat ik meemaakte, feliciteerde haar uitgebreid en vroeg haar hoe ze dat voor mekaar had gekregen. Bleek dat ze ons geabonneerd had op een maaltijdbox. Toen ging bij mij een lampje branden: wat als we nu eens het concept van zo’n maaltijdbox namaken in onze woonzorgcentra?”

En zo geschiedde. Jan mocht met goedkeuring van de directie een testproject uitwerken. “De eerste resultaten waren veelbelovend, maar toen strooide COVID-19 roet in het eten en moesten we het project on hold zetten. Intussen vorderde de bouw van ons nieuwe woonzorgcentrum Eksterlaer en besloten we de sprong te wagen door op elk verdiep een huiselijke open keuken te installeren.

Zes maanden geleden gingen we dan ook écht van start, en gelukkig bleken de positieve resultaten van het korte testproject geen beginnersgeluk. Natuurlijk waren en zijn er hier en daar nog wat kleine uitdagingen, maar die overbruggen we wel. Zo’n keuken vol pruttelende potten en lekkere geuren zorgt voor een echt thuisgevoel. En ook de groeps-dynamiek vaart er wel bij, want bewoners en medewerkers staan samen achter het fornuis en doen ondertussen een babbeltje om nadien gezellig aan tafel te schuiven. Geen betere manier om een band te creëren!”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.