“Als woonassistent moet je
een duizendpoot zijn”

Yati zorgt ervoor dat alles in Seniorcity Herent op wieltjes loopt 

Vijf jaar geleden ruilde Yati Michiels haar job als ergotherapeut in een woonzorgcentrum in voor een nieuwe uitdaging als woonassistent. “Het spreekt voor zich dat je een hart moet hebben voor ouderen. Als aanspreekpunt ben ik ook de persoon waar alle bezorgdheden of opmerkingen bij terecht-komen, en dan is het uiteraard belangrijk dat mensen zich gehoord voelen.”

Als woonassistent is Yati het aanspreekpunt voor de 50 ouderen die in de assistentie-woningen van Seniorcity Herent leven . Maar dat is lang niet het enige onderdeel van haar functie. “Ik plan activiteiten in, hou alle dossiers in orde, volg de facturatie op, geef rondleidingen aan geïnteresseerden en doe de intake van nieuwe bewoners. Daarnaast sta ik ook in voor de dagelijkse werking: het is mijn taak om ervoor te zorgen dat alles goed loopt en bewoners zich hier goed voelen. En dat ons aanbod en onze inrichting zo goed mogelijk op hen is afgestemd. Stel dat een van onze bewoners gevallen is, ga ik na of we extra preventieve maatregelen kunnen nemen om dat te voorkomen. De job brengt veel met zich mee, maar dat zorgt voor veel afwisseling en uitdaging. Ik verveel me nooit!”

Gelukkig kan Yati rekenen op een aantal helpende handen. “We hebben een administratief ondersteuner die me helpt met het vele papierwerk, een poetsman die ook handig is en verschillende klusjes doet, een verzorgende die mee activiteiten organiseert en mensen wegwijs maakt en een aantal vrijwilligers. Daarnaast werk ik ook nauw samen met heel wat externe partners: thuisverpleegkundigen, traiteurs, de syndicus van het gebouw.”

Als we vragen welke vaardigheden en talenten een woonassistent zoal nodig heeft, schiet Yati in de lach. “Wel, om deze job te doen moet je echt een duizendpoot zijn. Meteen ook de reden waarom ik er zo toe aangetrokken was. Goed kunnen organiseren en plannen is essentieel. Bovendien moet je verschillende dingen tegelijkertijd kunnen capteren en snel kunnen switchen tussen diverse taken. Het ene moment ben ik een rondleiding aan het geven, het andere moment ben ik facturen aan het maken. 

En het spreekt voor zich dat je een hart moet hebben voor ouderen. Als aanspreekpunt ben ik ook de persoon waar alle bezorgdheden of opmerkingen bij terechtkomen, en dan is het uiteraard belangrijk dat mensen zich gehoord voelen. Daarom bekijken we de zaken niet enkel vanuit praktisch maar ook vanuit een menselijk oogpunt. Ik krijg daar zoveel dankbaarheid voor terug van de bewoners. En of dat nu in de vorm van een doosje pralines of gewoon ‘een dikke merci’ is: dat geeft mij energie om elke dag weer gemotiveerd te komen werken.”

WOONASSISTENT

Yati Michiels
i-mens – Seniorcity Herent
  • is 33 jaar
  • studeerde af als bachelor in de ergotherapie
  • werkt ruim vijf jaar als woonassistente bij Seniorcity Herent van i-mens
  • werd geïnspireerd door een voormalige collega: “Ik werkte eerder als ergotherapeut in een woonzorgcentrum waar ook een wooncoach werkte. Dat leek me echt iets voor mij. Toen ik even later op deze vacature botste, heb ik meteen de sprong gewaagd.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.