Zorg is … inteam

“Zorgen voor ouderen zit in mijn DNA

Stephanie runt net als haar ouders een woonzorgcentrum

Dertig jaar geleden startten de ouders van Stephanie Deryckere hun eigen woonzorgcentrum in de Brusselse rand. Vandaag zet zij de traditie voort in haar eigen woonzorgcentrum Walfergem in het centrum van Asse. “Je ziet bewoners hier echt herleven.”

Stephanie en haar zus Sophia erfden beiden de ondernemingzin en passie voor ouderen-zorg. Net als hun ouders studeerden ze verpleeg-kunde. Daarna behaalden ze ook nog een master in de gezondheidszorg en de geronto-logie, en vandaag runnen beide zussen een woonzorgcentrum. “Ik ben als het ware opgegroeid in het woonzorgcentrum. Het zit in mijn DNA om voor ouderen te zorgen”, aldus Stephanie Deryckere.

Stephanie was pas 27 toen ze in 2015 een gloednieuw woonzorgcentrum met plaats voor 117 woongelegenheden uit de grond stampte in Asse. Vandaag leidt ze WZC Walfergem samen met haar schoonbroer Michiel Thienen, die eveneens een achtergrond heeft als spoed-verpleegkundige. “Walfergem is een echt familiebedrijf. We staan zeer dicht bij onze bewoners en hun families en trachten voor ieder van hen zorg op maat te bieden. Hun persoonlijke wensen en verlangens zijn ontzettend belangrijk voor ons. Daarom hechten we veel belang aan inspraak van bewoners en kozen we bewust voor een kleinschalig concept met maximaal twintig mensen per leefgroep, zodat mensen de aandacht krijgen die ze verdienen.”

“Bewoners moeten zich in de eerste plaats goed voelen
en het gevoel hebben dat ze hier echt thuiskomen.”

Het woonzorgcentrum beschikt over een gemotiveerd onderhoudsteam, keukenteam en uitgebreid paramedisch team met onder andere een logopedist, een ergotherapeut, een diëtist en kinesitherapeuten, maar ook een psychologe en woon-leefbegeleider. “Bewoners moeten zich in de eerste plaats goed voelen en het gevoel hebben dat ze hier echt thuiskomen. Precies daarom focussen we niet louter op het zorgaspect, maar eerder op het wonen en leven in het woonzorgcentrum. 

We voorzien een ruime keuze aan activiteiten en ontspanning zodat er voor ieder wat wils is. Er zijn verschillende gezellige ontmoetingsplekken waar mensen kunnen vertoeven met hun medebewoners of bezoekers. Ouderen die soms al een tijdlang alleen waren, bouwen hier opnieuw sociale contacten op. Je ziet hen echt herleven. We bieden ook kort- en herstel-verblijf aan voor mensen die tijdelijk opgenomen moeten worden na een operatie of ter ontlasting van hun mantelzorger.
Daarnaast beschikken we over dertig assistentie-woningen voor mensen die wat meer zelfredzaam zijn, maar toch een veilige omgeving zoeken.”

Het familiale karakter van het Walfergem toont zich ook in het personeelsbeleid. “Openheid en een transparante communicatie liggen voor ons aan de basis van een goede samenwerking. We zetten sterk in op de competenties van medewerkers en bieden hen heel wat mogelijkheden tot bijscholing. Als ik zie hoe zij iedere dag het beste van zichzelf geven voor onze bewoners, dan kan ik dat alleen maar ontzettend waarderen. Onze medewerkers zijn het hart van de zorg.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.