Zorg is … innovatief & preventief
Van fingerfood tot beweegatelier
Van originele fingerfoodrecepten tot een preventief beweegatelier: bij woonzorgcentrum Maria Rustoord in Ingelmunster houden ze van een zorguitdaging. Een blik op drie bijzondere projecten.
Niet enkel chef-koks en BV’s komen graag creatief uit de hoek met eten, ook bij Maria Rustoord in Ingelmunster lusten ze er wel pap van. Nadat ze in de prijzen vielen bij de Koning Boudewijnstichting met hun project ‘Een koekje van eigen deeg’ (2016), kwam in mei 2023 hun tweede boekje uit ‘Hapklaar beetgaar 2’ met fingerfoodrecepten voor jong en oud. Jolien Lammertijn, stafmedewerker Kwaliteit en Innovatie: “Het eerste boekje bleek een groot succes te zijn. We hebben een team van ergotherapeuten die opleidingen en workshops geven aan alle geïnteresseerden in het fingerfoodconcept met als ultieme doel fingerfood te integreren in de samenleving. Als bewoners niet meer zelfstandig konden eten met bestek, werd het maaltijdgebeuren al snel overgenomen. Fingerfood maakt het mogelijk terug zelfstandig te eten waardoor ze meer genieten van de maaltijd. Iedereen staat honderd procent achter dit project bij ons.”
150 minuten per week bewegen
Naast het kinelokaal richtte het WZC in 2022 ook het beweegatelier op, een mooie ruimte waar men met een team van beweeg- en kinesitherapeuten, de bewoners dagelijks begeleiden. “Onze missie? Bewoners in beweging krijgen en houden. Het is niet eenvoudig om voldoende kinesisten te overtuigen om in een woonzorgcentrum te werken. Daarom is een combinatie met het beweegatelier, waar bewoners dagelijks kunnen langskomen om individueel te bewegen, ideaal. We stimuleren de bewoners ook met zwemmen, bowlen, spel, wandelen en fietsen met onze duofiets of VeloPlus. Zo kan de kinesist zich echt toespitsen op zijn specifieke taken zoals revalidatie-oefeningen of ademhalingskine. Het is ook een laagdrempelige manier om sociaal met elkaar in dialoog te gaan. Senioren zouden 150 minuten per week moeten bewegen, een uitdaging die wij met plezier aangaan!”
“Senioren zouden 150 minuten per week moeten bewegen,
een uitdaging die wij met plezier aangaan”
Mist rond dementie verdrijven
Een ander succesrecept is De Misthoorn, een thuiszorgondersteunende dienst die mensen met dementie en hun mantelzorgers extra wil bijstaan. “We geven info en advies aan iedereen met vragen rond dementie, geven emotionele ondersteuning bij verliesverwerking, enz. We gaan op huisbezoek en werken echt op maat van elke gezinssituatie. We zetten hulpmiddelen in, organiseren koffietafels voor lotgenoten én gaan in dialoog met onze handelaars, want zij komen ook in contact met mensen met dementie. Door mensen met dementie naar het dagcentrum te brengen, kan je de mantelzorgers ook wat ontlasten.”
Bij dit woonzorgcentrum gaan ze in ieder geval geen taboe uit de weg. “We hebben naast referentiepersonen dementie ook referentiepersonen ‘relaties, intimiteit en seksualiteit’. Elke bewoner heeft een privacy deurhanger. Als die aan de deur hangt, komt er niemand binnen”, besluit Jolien fijntjes.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.