Zorg is … duurzaam

Duurzaamheid in al zijn facetten

Bij Vondels vzw is zelfgemaakt écht zelfgemaakt

Vondels vzw biedt ondersteuning op vlak van wonen, werken en vrije tijd aan meerderjarige personen met een (vermoeden van) beperking. Dat doen ze op een zo duurzaam mogelijke manier, in de ruime betekenis van het woord. “Bij elk van onze projecten zetten we in op circulair werken, korte keten en lokale samenwerkingen. Op die manier zorgen we zowel op ecologisch als op relationeel vlak voor duurzaamheid.”

Zo opende de vzw, samen met enkele andere organisaties die mensen ondersteunen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, vorig jaar de bistro- en soepbar Soeperheroes. “Daar werken we met eigen gekweekte groenten, zetten we in op samenwerking met lokale handelaars en hebben we oog voor een zo kort mogelijke keten”, vertelt Liesbeth Verbanck, directeur personeel & organisatie.

Diezelfde manier van werken vind je ook terug in de woonvormen en dagcentra van Vondels. “We koken elke dag vers met zoveel mogelijk producten uit onze tuin en dagbestedingsproject De Milieuboerderij. Daar staan een deel van onze cliënten in voor het kweken van biolo-gische groenten en fruit. Dat levert meer producten op dan we zelf op krijgen, dus wordt er ook een deel van verwerkt om te verkopen. Neem nu onze appeloogst. Daarmee maken we appelsap dat we verkopen in onze eigen winkel op de boerderij. Maar in die periode wordt er in onze verschillende huizen ook massaal appelmoes, appeltaart en appelcake gemaakt – en met veel smaak gegeten”, lacht Liesbeth. 

“In dagcentrum De Pelgrim maken we dan weer ambachtelijke confituren die erkend zijn als 100% West-Vlaams streekproduct.” Maar of het nu gaat over kweken, verwerken of verkopen: bij alles worden de cliënten betrokken. “We zetten bewust in op hun talenten en op wat ze graag doen. Ze worden daarbij waar nodig uiteraard ondersteund, maar we proberen steeds om hen zoveel mogelijk inspraak te geven en autonoom te laten werken. De ene is goed in stickers plakken, de andere schilt liever fruit en nog iemand anders zit liever met de handen in de aarde. Variatie genoeg hier, en dat zorgt er ook voor dat elke cliënt kan doen wat hij of zij graag doet.”

Ook wanneer cliënten ouder worden en/of hun talenten veranderen, zorgen ze er bij Vondels voor dat de dagbesteding daar steeds zo goed mogelijk op wordt aangepast. “We proberen ook duurzaam te zijn wanneer het gaat om mensen. Zo staan onze cliënten centraal en willen we hen levenslang bijstaan. Waar nodig passen we onze infrastructuur en begeleiding aan. En wanneer we zelf geen zorg kunnen bieden, doen we beroep op netwerken en externe hulp uit de buurt. Op die manier zijn we een echt ankerpunt.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.