“Als mijn cliënten tevreden zijn,
ben ik dat ook”

Thomas werkt als verzorgende bij Familiezorg O-Vl.

Wie denkt dat een job als verzorgende enkel draait om mensen wassen en bedden opmaken, is goed mis. Thomas Ernst doet de job intussen al tien jaar. “Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat mijn cliënten zich goed voelen. Of ten minste iets beter. Daarvoor durf ik al eens creatief te zijn.”

 “Ik kom elke dag op verschillende plekken bij verschillende mensen in verschillende situaties terecht”, vertelt Thomas. “En die lopen heel erg uiteen. Momenteel werk ik veel met mensen die met een psychische kwetsbaarheid worstelen. Maar ook dat is zo’n breed spectrum dat iedere cliënt anders is. Je moet je telkens aanpassen aan de persoon die je gaat helpen. Empathie is onmisbaar in deze job.”

En empathie, die heeft Thomas duidelijk meer dan genoeg. “Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat mijn cliënten zich goed voelen. Of ten minste iets beter. Daarvoor durf ik al eens creatief te zijn. Voor mij staat de cliënt altijd centraal. Als zij tevreden zijn, ben ik dat ook. Wat je zelf belangrijk vindt, moet je af en toe opzij kunnen zetten. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om een vloer elke dag te dweilen. In plaats daarvan bakken we samen pannen-koeken, geef ik een handmassage, maken we een wandeling, gaan we iets drinken, spelen we gezelschapsspelletjes, lees ik de krant voor … Daar hebben mensen veel meer aan dan dat ik een vloer die eigenlijk al schoon is opnieuw sta te lappen.”

Eens zijn cliënten hem wat beter leren kennen, komen ze vaak zelf met suggesties. “Zo is een van mijn vaste cliënten een voormalige wiskundeleerkracht waarmee ik sudoku speel via een app op onze smartphones. En voor mensen waarvan ik weet dat ze graag samen eten, verleg ik met veel plezier mijn pauze. Dat is een kleine aanpassing voor mij maar kan voor hen erg veel betekenen.”

Daarnaast is Thomas ook zorgambassadeur. “In die hoedanigheid laat ik leerlingen kennis maken met zorgberoepen. Zo maak ik komaf met stereotiepen over de zorgsector en probeer ik hen een juister beeld te tonen van wat mijn job zoal inhoudt. Ik hoop dat ik op die manier heel wat jongeren enthousiast kan maken om ook in de zorg te komen werken.”

VERZORGENDE

Thomas Ernst
Familiezorg Oost-Vlaanderen
  • is 51 jaar
  • studeerde af als gezins- en bejaardenhulp
  • werkt tien jaar als verzorgende/zorgkundige bij Familiezorg O-Vl.
  • nam even een zijpad maar vond uiteindelijk zijn weg terug naar de zorg: “Nadat ik twaalf jaar in de zorg had gewerkt, belandde ik via via in de verkoop. Ik heb bijna acht jaar verschillende motorvoertuigen verkocht. Op een avond besefte ik dat ik terug naar de zorg wou. Die nacht verstuurde ik enkele sollici-tatie-brieven en twee weken later tekende ik mijn contract bij Familiezorg O-Vl.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.