“Het zit in je bloed

Stijn is medisch laboratoriumtechnoloog bij Rode Kruis-Vlaanderen

Samen met zijn collega-laboranten test Stijn De Boer elke voormiddag maar liefst 12.000 bloedstalen van de bloedproducten die in de vroege namiddag naar verschillende ziekenhuizen verspreid over heel Vlaanderen vertrekken. “Het bloed dat ik getest en goedgekeurd heb, zou ik zonder twijfel aan mijn eigen kinderen geven.”

“Ik werk momenteel in twee labo’s van Rode Kruis-Vlaanderen: het CELA en het HILA. Het CELA is het Centraal Donorlabo waar alle stalen van binnenkomende donaties van bloed, bloedplaatjes en plasma getest worden. HILA staat voor Histocompatibiliteit en Immuno-genetica Laboratorium – daar wordt vooral gewerkt rond orgaan- en stamceltransplantaties. In het CELA werk ik al 21 jaar, in het HILA spring ik tijdelijk bij ter ondersteuning.”

De combinatie van beide laboratoria vindt Stijn boeiend omdat ze elk een heel andere manier van werken vragen. “Elke nacht komen in het CELA zo’n 12.000 stalen toe die wij ’s ochtends moeten testen. De resultaten daarvan moeten voor 13u ’s middags beschikbaar zijn, zodat de bloedproducten tijdig verdeeld kunnen worden onder de verschillende ziekenhuizen. Die testen gebeuren automatisch. In het HILA daarentegen moet je net veel manuele handelingen verrichten en zelf resultaten interpreteren. Dankzij de intensieve opleidings-trajecten worden we als laboranten opgeleid tot experten in ons veld.”

Of de werkdruk niet erg hoog is als er elke ochtend zoveel belangrijke bloedstalen op je te liggen wachten? “Ik hou wel van wat uitdaging en probeer alles positief te bekijken. Als er iets verkeerd loopt, dan is dat natuurlijk niet fijn, maar je kan er altijd iets uit leren. Het gebeurt wel eens dat er een toestel defect is. Daarom heb ik me bijgeschoold in de werking van de apparaten die we gebruiken.”

Rode Kruis-Vlaanderen geeft haar werknemers dan ook geregeld de kans om bijscholingen op maat te volgen. “Integriteit, teamgerichtheid en zin voor initiatief en professionaliteit zijn niet voor niets de kernwaarden van de organisatie. Niet alleen is Rode Kruis-Vlaanderen een fijne werkgever, ook mijn collega’s zijn stuk voor stuk toppers.”

“Ik haal ontzettend veel voldoening uit mijn job. Als je weet waar het bloed dat Rode Kruis-Vlaanderen inzamelt zoal voor gebruikt wordt, dan weet je ook meteen waarom je het doet. Het wordt vooral ingezet voor transfusies bij trauma- en leukemiepatiënten. Het is toch altijd leuk als je weet dat je anderen hebt kunnen helpen. En ik haal ook fierheid uit wat ik doe: als ik rondleidingen geef, vertel ik er steeds bij dat ik het bloed dat ik getest en goedgekeurd heb zonder enige twijfel aan mijn eigen kinderen zou geven.”

LABORANT

Stijn De Boer
Rode Kruis-Vlaanderen
  • is 48 jaar
  • was oorspronkelijk kok van opleiding maar schoolde zich om tot graduaat in de Biotechnologie
  • werkt 21 jaar als medisch laboratoriumtechnoloog bij Rode Kruis-Vlaanderen
  • heeft zorg en welzijn in het bloed zitten: “Mijn beide ouders werken in de zorg-sector en mijn broer en zus ook. Daardoor heb ik zelf ook altijd een grote interesse voor de zorg gehad. Toen ik de kans kreeg om me om te scholen, heb ik dus niet getwijfeld.”
  • is vakbondsafgevaardigde voor ACV-PULS

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.