“Wij zijn voor veel mensen
een vertrouwenspersoon

Stefan werkt al tien jaar als apotheker

Stefan Ceulemans koos voor een job als apotheker omdat hij zo zijn passies voor wetenschap en zorg op maat van de patiënt kon combineren. In Apotheek Proost vond hij een werkgever die zijn visie deelde. “De sterkte van onze apotheek zit ‘m volgens mij in onze betrokkenheid. We hebben ook geregeld contact met andere zorgverstrekkers in de buurt. Ik denk dat dat zo goed loopt omdat we allemaal hetzelfde doel hebben: we willen het beste voor onze patiënten.”

Dat Stefan een groot hart heeft voor zijn job is meteen duidelijk. “Wij zijn voor veel mensen een vertrouwenspersoon. Ze delen met ons naast hun zorgvragen ook verhalen over hun leven, familie, de arts waar ze net geweest zijn … Daarnaast zijn we meestal het eerste aanspreekpunt na een doktersbezoek, waardoor we vaak niet alleen een kaderende maar soms ook een kalmerende of net activerende functie vervullen.”

Naast zijn job als apotheker is Stefan ook tabakoloog. Dat is geen toeval, want je hebt voor beide jobs heel gelijkaardige skills nodig volgens hem. “Je moet vooral goed mensen kunnen lezen en sterke communicatieve en empathische vaardigheden bezitten. De manier waarop je een patiënt benadert kan een hemelsbreed verschil maken. Al is dat niet altijd even makkelijk. De meeste patiënten zijn enorm vriendelijk en dankbaar, maar het gebeurt wel eens dat iemand onbeleefd reageert wanneer je hen wil helpen. Als apotheker moet je nu eenmaal enkele beroepsmatige vragen stellen. Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat je dat zelf op een discrete en respectvolle manier doet. De opleiding tot apotheker is op dat vlak ook enorm geëvolueerd ten opzichte van vroeger. Het beroep is vandaag veel zorggerichter.”

Die zorggerichtheid wordt niet alleen door Stefan maar ook door zijn collega’s gedragen. “De sterkte van onze apotheek zit ‘m volgens mij in onze betrokkenheid. We hebben ook geregeld contact met andere zorgverstrekkers in de buurt. Artsen, vroedvrouwen, thuisverpleeg-kundigen … Het hele scala aan eerstelijnshulpverleners eigenlijk. Ook met andere apothekers in de buurt hebben we een goed contact. Ik denk dat dat zo goed loopt omdat we allemaal hetzelfde doel hebben: we willen het beste voor onze patiënten.”

Bij het draaiende houden van een apotheek komen heel wat taken kijken. “De hoofdmoot bestaat uit het afleveren van geneesmiddelen en alles wat daarbij komt kijken. We maken ook heel wat magistrale bereidingen op maat. Daarnaast zijn er een aantal logistieke taken zoals bestellingen plaatsen en de voorraad aanvullen. En er komt heel wat administratie bij kijken, maar dat is logisch aangezien alles goed traceerbaar moet zijn. Er zijn geen vaste momenten waarop ik het ene of het andere doe, alle taken lopen door elkaar, afhankelijk van hoe druk het is in de apotheek. Wat niet afgerond is, kan doorgaans wel wachten tot de volgende dag. Dat zorgt ervoor dat ik ’s avonds na het werk rustig kan ontspannen.”

APOTHEKER

Stefan Ceulemans
  • is 33 jaar
  • studeerde af als master in de farmaceutische zorg en als tabakoloog
  • werkt tien jaar als apotheker
  • verloor zijn hart aan de job na een kijkstage: “Ik heb zelf een grote interesse in het wetenschappelijke maar ook in zorgen voor mensen. Toen ik de eerste keer stage liep in een apotheek, raakte ik zo geïnspireerd door de mensen die daar werkten en hoe zij hulp verleenden aan de verschillende klanten, dat ik dat ook wou kunnen.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.