Zorg is … warm

“We investeren fors in opleidingen rond dementie” 

Woonzorgcentrum De Groene Linde in Sint-Genesius-Rode draagt warme zorg hoog in het vaandel. Bij mensen met dementie is die zorg zo mogelijk nog crucialer. “Ga respectvol en liefdevol om met de bewoners, daar kom je al ver mee.” 

Dement worden gebeurt niet plots, het is een aftakelingsproces dat vele jaren kan duren. Het is uiterst belastend voor iedereen die er mee te maken krijgt, ook voor de naasten. Dan is een woonzorgcentrum op een bepaald moment vaak de beste optie. WZC De Groene Linde heeft drie open afdelingen en één gesloten afdeling. Saskia Dietz, referentie-persoon Dementie: “Er zijn bewoners met dementie die op een open afdeling blijven tot hun overlijden. Maar als bepaalde problemen te groot worden – denk aan oriëntatieproblemen, zwerfgedrag, lastig gedrag voor medebewoners – is een verhuizing naar een gesloten afdeling nodig. Ook zijn er bewoners die van thuis uit al direct naar de gesloten afdeling komen. Zo’n beslissing is voor alle betrokkenen ingrijpend. Soms is het voor de familie nog de moeilijkste stap”, weet Saskia. 

Op de gesloten afdeling Dahlia wonen tweemaal veertien mensen. De twee delen zijn verbonden door een gemeenschappelijk zitgedeelte. De mensen kunnen hier vrij rondwandelen, maar kunnen niet naar de liften, trappen of buitendeur. Wel kan men in de zomer naar een omheinde tuin. Saskia: “Hoewel de buiten-wereld het vaak moeilijk vindt om zo’n afdeling te bezoeken, zien we bij de bewoners vaak ‘opluchting’. Hier is er eigenlijk meer vrijheid:  afwijkend gedrag wordt minder als storend ervaren en wordt ook sneller aanvaard door de medebewoners.”

Intensief bijscholen

WZC De Groene Linde investeert fors in opleidingen rond dementie. Saskia: “Zo start er binnenkort een intensief begeleidingstraject door het Expertisecentrum Dementie MEMO. Onze mensen volgen ook individuele bijscholingen. Via vergaderingen met arts, familie en specialisten proberen we ook  elke individuele situatie te verbeteren.  Niet altijd vinden we de oplossing. Maar respectvol en liefdevol omgaan met een bewoner, liefst gekruid met wat humor, daar kom je al ver mee. Dankzij een team met vele jaren ervaring streven we ernaar om ook goede palliatieve zorg te verlenen, liefst in volle samenwerking met de familie.” 

Belevingstuin

Naast bekwaam personeel is ook de inrichting cruciaal in het totaal-plaatje. “We willen de kleine buitenruimte vernieuwen en er een belevingstuin van maken”, vertelt hoofdverpleegkundige Sigrid Verbist. “Na een bevraging van familie, bewoners en personeel zoeken we nu een tuinarchitect. Doel is de bewoners op een veilige manier te laten genieten van de buitenlucht en een gezellige zitruimte te creëren voor bewoners en hun naasten. Met zicht op bloemen, planten en kruiden die men kan ruiken en plukken. Tweemaal per jaar nodigen we ook de Mobiele Zorgboerderij uit. Wat is er fijner dan met een klein konijntje op de schoot zitten? Door een mooie schenking hebben we De BeleefTV, waarmee ze zowel individueel als in groep spelletjes kunnen spelen of naar nostalgische muziek luisteren, waardoor spontaan gesprekken ontstaan”, besluit ze. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.