Zorg is … warm
“Mijn hondje is mijn beste vriend”
Bij Service Residentie Militza mogen bewoners hun huisdieren meenemen
In de Brugse assistentiewoningen van Militza zijn niet enkel ouderen maar ook hun huisdieren welkom. “Voor veel bewoners zijn hun huisdieren niet alleen een metgezel, maar ook echt familie.”
“Ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder huisdier”, vertelt mevrouw Cools, die al tien jaar samen met haar hond Chiva in Militza Brugge verblijft. “Toen mijn man overleed, heeft Chiva een niet te onderschatten rol gespeeld in de verwerking van dat verlies. Dieren kunnen dan wel niet spreken, toch communiceren ze op zoveel verschillende manieren. Door hun hoofd of oren op een bepaalde manier te richten, via hun blik, door de manier waarop ze tegen je aan komen liggen als ze voelen dat je het moeilijk hebt … Dat kan enorm veel troost bieden.”
En laat dat nu precies zijn waarom ze er bij Militza voor kozen om huisdieren toe te laten in hun voorzieningen. “Zo’n dier kan, zeker voor mensen die alleen zijn, een immens verschil maken. Dat hoeft daarom niet altijd een hond te zijn trouwens, ook andere beestjes zijn welkom. Zelfs wanneer mensen hier, bijvoorbeeld na een operatie, in herstelverblijf komen, brengen ze vaak gezelschapsdier mee. Onze enige voorwaarde is dat het dier niet voor overlast mag zorgen voor de andere residenten, en dat de bewoner zelf moet kunnen instaan voor de verzorging. En de enige plek waar ze niet mogen komen, is in het restaurant. Verder komen de hondjes vaak op het terras of eens in de lobby”, legt Hoofd Zorg Nancy Van Hove uit.
“Ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder huisdier”
“We hebben trouwens ook een aquarium in de lobby, waar bewoners vaak bij staan te kijken en mee te praten. Een dier verbindt ook en fungeert vaak als katalysator voor sociale interactie. Zo raken mensen geregeld met elkaar aan de praat wanneer ze samen bij het aquarium staan.” Dat dieren verbinden, herkent mevrouw Cools ook. “Als ik Chiva bij heb, zowel binnen als buiten het gebouw, word ik veel vaker aangesproken door anderen. Zelf ga ik ook sneller iemand aanspreken met een hond. Ik trok als kind al naar grote herdershonden zonder enige angst en dat is nooit veranderd!”
Daarnaast stimuleren dieren het welzijn en de zelfstandigheid van bewoners op verschillende manieren. De dagelijkse zorg voor een huisdier biedt structuur en routine. “Een hond moet op gezette tijdstippen uitgelaten worden, eten krijgen, geborsteld worden …
Allemaal dingen die ervoor zorgen dat mensen in beweging blijven”, aldus Nancy. “We proberen ook in onze activiteiten dieren te betrekken. Zo gingen we onlangs wandelen met alpaca’s.” Mevrouw Cools valt haar meteen bij: “Dat was heel tof, zulke schone beesten. Gaan we dat binnenkort nog eens doen?”
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.