“Kinderen alle kansen geven,
daar doe ik het voor”

Katrien vond haar roeping als kinderbegeleider

De belangrijkste taak van een kinderbegeleider? Elk kind een warme thuis, veiligheid en geborgenheid te bieden, aldus Katrien Aerts van kinderdagverblijf ‘t Bengelhuisje. “Ik denk dat enkel mensen met een groot hart deze job kunnen doen. Je hebt bakken liefde en geduld nodig om aan de noden van elk kind tegemoet te komen.”

Veel mensen denken bij kinderopvang aan verluieren en flesjes geven, maar kinder-begeleiders doen véél meer dan dat. “We proberen ook elke dag de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren en in te spelen op hun interesses en talenten. Dat doen we onder meer door hen te observeren op verschillende momenten. Op die manier kunnen we een kind alle kansen geven om zich zo goed mogelijk te ontplooien”, vertelt Katrien.

Ze staat er gelukkig niet alleen voor. ’t Bengelhuisje biedt plaats aan 57 kinderen die in vier groepen van ongeveer 15 kinderen opgedeeld zijn. “Bij de jongste groep blijven ze tot hun eerste verjaardag, daarna wisselen ze elk half jaar van groep tot ze naar school gaan. Op die manier kunnen we heel leeftijdsgericht werken en elk kind zo goed mogelijk voor-bereiden op een nieuwe levensfase. Dat doen we met 14 kinderbegeleiders. Ikzelf sta met drie collega’s bij de oudste peuters. Doordat we zo nauw samenwerken, zijn we erg goed op elkaar ingespeeld. We zijn een hecht team. Geen van ons werkt voltijds, wat ervoor zorgt dat we de nodige ademruimte hebben en gemotiveerd komen werken. Dat vind ik zelf heel belangrijk, want als jij je goed voelt, dan breng je dat ook over op de kinderen en je collega’s. Daarnaast worden we ook ondersteund door pedagogische coach Dorien Lemmens. Onze dienstverantwoordelijke Laura Smeyers neemt dan weer de inschrijvingen en het administratieve luik voor zich.”

Hoewel geen enkele dag er hetzelfde uitziet, wordt er wel veel routine aangeboden. “Jonge kinderen hebben nog veel nood aan voorspelbaarheid. Eén collega zorgt voor de opening om 6u30 en vanaf dan komt er ongeveer elk uur een collega bij tot 10u. Tot 9u zitten alle kindjes en begeleiders samen in één ruimte, daarna gaan ze naar hun eigen leefgroepen. Om 9u30 drinken we soep, daarna bieden we een activiteit op maat aan, is er een verluier-moment en om 11u volgt de lunch. Na de middagdut worden alle kinderen opnieuw verluierd en aangekleed en eten ze een drie-uurtje. Daarna volgt opnieuw een begeleide activiteit. Rond 16u30 verzamelen we opnieuw in de centrale ruimte met alle kinderen en begeleiders. De ouders kunnen hen ophalen tot 18u30. Een babbeltje met hen hoort er uiteraard ook bij – we zorgen immers de hele dag voor hun kostbaarste bezit.”

KINDERBEGELEIDER

Katrien Aerts
KDV Het Bengelhuisje
  • is 32 jaar
  • studeerde kinderzorg
  • werkt al 12 jaar als kinderbegeleider bij kinderdagverblijf ‘t Bengelhuisje
  • wist al heel jong dat dit haar droomjob was: “Ik startte na mijn middelbare school nog aan de opleiding vroedkunde, maar besefte al snel dat ik mijn roeping eigenlijk al gevonden had als kinderbegeleider.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.