“Verpleegkundigen zijn
de centrale spil”

Als eerste aanspreekpunt voor patiënt en familie vormen we de schakel tussen hen en de andere zorgverleners

Verpleegkundige Jeroen Van Engeland gaat met plezier naar het werk. “Zieke mensen beter helpen worden, geeft me niet het gevoel dat ik moet gaan werken. Elke dag is hier anders en routine sluipt er niet snel in. Ik krijg voortdurend nieuwe situaties voorgeschoteld, waardoor ik bijna elke dag een extra zetje krijg om nog beter te worden in wat ik doe.”

Jeroen is verpleegkundige in AZ Sint-Maarten op de afdeling pneumologie. “We hebben veel chronisch zieken op onze afdeling, hen zien we dus regelmatig terugkomen. De conti-nuï-teit in zorg die ik kan opbouwen met patiënten vind ik fijn. Hoewel het voor hen uiteraard geen goed nieuws is om opnieuw in het ziekenhuis te belanden, zijn ze wel blij om een bekend gezicht terug te zien. Als verpleeg-kundige sta ik de patiënt zo goed mogelijk bij in diens zorgtraject. Aan het begin van de dag bekijk ik de vitale parameters en stel ik mijn zorg daarop af. Hier komen veel verpleeg-technische aspecten aan bod zoals het toedienen van medicatie, wondzorg, bloed afnemen of een infusie. Daarnaast zorg ik ervoor dat de nodige onderzoeken uitgevoerd worden.”

“De verpleegkundige is een soort spilfiguur in de verzorging van de patiënt. We komen met alle zorgverleners in aanraking en begeleiden de patiënt in alle aspecten van zijn verzorging. Zo raadplegen we bijvoorbeeld de sociale dienst die de thuissituatie grondig bekijkt of schakelen we een diëtist in als eten moeizaam verloopt. Het multidisciplinair werken bevalt me erg, ik werk onder andere samen met de arts, kinesist en tabakoloog. Omdat we overal nauw bij betrokken zijn, kunnen we de patiënt ook goed informeren. Helaas is er door de hoge werkdruk niet altijd voldoende tijd voor een uitgebreid gesprek.”

Naast zijn rol als verpleegkundige werkt Jeroen ook twintig procent van zijn tijd als project-medewerker, vooral in een onder-steunende rol. “In die functie ondersteun ik de collega’s om wetenschappelijk onderbouwd te kunnen werken. In een database raadpleeg ik de laatste nieuwe methodes om te zorgen voor onze patiënten. Dat is iets nieuws waar ik erg enthousiast over ben. Het helpt me up-to-date te blijven over nieuwe technieken en geeft de collega’s op de werkvloer duidelijke informatie over hoe bepaalde verpleegkundige handelingen uit te voeren. Die kennisoverdracht komt ook terug in het samenwerken met studenten verpleegkunde: een grote verantwoordelijkheid, want je wilt hen goed opleiden. Aan uitdagingen heb ik hier alvast geen gebrek. Ik werk in een innovatieve en steeds veranderende omgeving en zie ook nog doorgroeimogelijkheden in de toekomst. Het mooiste aan de job blijft toch de welgemeende dankjewel van patiënten die je terug op de been geholpen hebt. Daar kan niets tegenop.” 

VERPLEEGKUNDIGE

Jeroen Van Engeland
AZ Sint-Maarten
  • is 27 jaar
  • studeerde af als bachelor in de verpleegkundige en master in verpleegkunde en vroedkunde
  • werkt sinds 2 jaar als verpleegkundige op de afdeling pneumologie van AZ Sint-Maarten
  • wou de verzorging van chronische patiënten combineren met technische verpleeg-aspecten: “In de afdeling pneumologie komt dit voor mij samen.” 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.