Een luisterend oor
kunnen bieden is zo waardevol”

Ines is counselor-vroedvrouw in een fertiliteitskliniek

Een fertiliteitskliniek is voor veel mensen niet de eerste plek waar je aan denkt wanneer je de term vroedkunde hoort. Ook voor Ines Heim was dat lang zo, tot ze ermee in aanraking kwam op haar vorige werkplek en zo haar roeping vond. Vandaag werkt ze als counselor-vroedvrouw bij Brussels IVF, het centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZ Brussel. 

“In mijn opleiding is alles wat reproductieve geneeskunde betreft eigenlijk amper aan bod gekomen. Ik heb de voorbije jaren ontzettend veel bijgeleerd en aangezien dit een domein is dat voortdurend evolueert, zal ik dat allicht mijn hele loopbaan lang blijven doen. Dat trok mij wel aan”, vertelt Ines.

“Een andere drijfveer is voor mij het intense contact met de patiënten. Het is in zekere zin nog intiemer dan op een kraamafdeling, en ik bouw soms een jarenlange relatie op met mijn patiënten. Ik ben er zowel in goede als in slechte tijden, want het is onvermijdelijk dat mensen op teleurstellingen botsen gedurende hun fertiliteitstraject. Dat ik er op zulke momenten voor hen kan zijn, al is het maar om te luisteren, vind ik ontzettend waardevol.”

Geduld en empathie zijn volgens Ines dan ook onmisbaar in haar job. “Niet enkel bij het luisteren naar de verhalen van patiënten, maar ook in je handelingen. Het gaat om het totaalplaatje. Mensen die bij ons langs-komen, zijn eigenlijk niet ‘ziek’. Toch liggen ze vaak wel in een ziekenhuisbed. Dat alleen al is behoorlijk heftig.”

Eentonig kan je de job ook allesbehalve noemen. “Bijna geen enkele dag of week is hetzelfde. Als ik inseminaties doe, dan doe ik dat zo goed als een hele dag. Met bloed-afnames en echo’s gaat het ook zo: ook daarvan doe ik er verschillende na elkaar. Maar de volgende dag kan ik net zo goed een balieshift hebben. Wat wel zo goed als dagelijks terugkomt, voor of na zo’n reeks behandelingen, zijn de counselinggesprekken met patiënten aan het begin van hun traject. Ze hebben er dan al de voorbereidende onderzoeken en twee gesprekken met de arts op zitten die hen een behandelingsschema heeft voorgelegd. Daar ga ik dan dieper met hen op in.”

“Het mooiste moment binnen een standaardtraject is de laatste keer dat mensen bij ons komen: voor hun eerste zwangerschapsecho. Als alles er dan goed uitziet, worden zij verder opgevolgd door de dienst prenatale geneeskunde. Hen na die echo zien buitenkomen met het geluk op hun gezicht: dat is onbetaalbaar.”

VROEDVROUW

Ines Heim
UZ Brussel
  • is 27 jaar
  • studeerde af als bachelor in de vroedkunde
  • werkt 5 jaar als counselor-vroedvrouw in Brussels IVF, de fertiliteitskliniek van UZ Brussel
  • wist al heel lang dat ze vroedvrouw wou worden: “Maar daarbij dacht ik niet aan een job in een fertiliteits-kliniek. Door er op professioneel vlak mee in aanraking te komen, vond ik het wel een heel boeiende sector en koos ik heel bewust voor deze job.” 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.