Dag van de Zorg heel de week in de media

De Dag en Week van de Zorg was een groot succes! Het werd een week waarin iedereen die zorgt, extra in de schijnwerpers werd gezet: zowel de professionele zorgverlener als de vrijwilligers en de mantelzorgers. Want zeker in deze tijden verdienen ze een groot applaus. Verschillende media hebben aandacht besteed aan deze bijzondere week.

Dag van de Zorg

De Zevende Dag

Live naar de Blokbusters in Borgerhout. Daar zingen ze ‘Ik hou van u’. Oproep aan Vlaanderen om ook te zingen op de stoep om 12u.

Het Journaal

Het nieuws

FOCUS WTV

Bij OC Cirkant in Zedelgem combineren ze de Dag van de zorg en Werelddownsyndroomdag, want het centrum ondersteunt volwassenen met een beperking. De bewoners brengen er “Ik hou van U” van Noordkaap om ook hun dankbaarheid te tonen.

ATV

Ik hou van u…. Dat is wat op deze Dag van de Zorg om klokslag 12 uur door een heleboel straten weergalmde. Een ode aan de zorgverleners die zich dagelijks inzetten en in deze moeilijke tijden een dappere strijd voeren tegen het coronavirus. De evergreen van Noordkaap – intussen het volkslied van de zorg- werd over heel Vlaanderen gezongen. Ook in Borgerhout, door de bewoners van het Gitschotelhof.

RTV

De beiaarden in onze regio klonken vanmiddag om 12 uur eentonig luid door de straten. De beiaardiers speelden “Ik hou van u” van Noordkaap. Met dat lied willen ze op de dag van de Zorg de zorghelden op hun manier in de bloemetjes zetten. Dat deed ook Jasper Depraetere in de Sint-Gummarustoren in Lier.

Week van de Zorg

De Zevende Dag

> Zondag 14 maart

In het teken van de zorg met o.a. optreden en ‘Ik hou van u’-cover van Crooked Steps.

Iedereen Beroemd 

Het dagelijkse reportagemagazine Iedereen beroemd brengt de zorgsector in verschillende rubrieken onder de aandacht. Dag van de Zorg in Iedereen Beroemd, dagelijks van 15 tot 19 maart om 19u40

> Maandag 15 maart: ‘Deurvraag’ en ‘Vuurkorf’

  • ‘Deurvraag’: De campagnesong van deze week, Ik hou van u, wordt onder de aandacht gebracht. De reporter van Iedereen beroemd oefent alvast de tekst met enkele Vlamingen.

  • ‘Vuurkorf’: Reporter Wouter Deboot praat  met twee dokters, ze zijn collega’s en vriendinnen. Ze vertellen over hun ervaringen in de zorg deze afgelopen periode.

> Dinsdag 16 maart: ‘De brief’

Peter Walbers lag twee weken in het ziekenhuis met COVID-19. Hij werd acht dagen in een kunstmatige coma gehouden. Zijn leven hing aan een zijden draadje. Hij schrijft een brief aan twee verpleegkundigen, Lore en Evi. Hij trok zich op aan hen omdat ze hem met veel humor, optimisme en vrolijkheid hebben verzorgd.

> Woensdag 17 maart: ‘Woonvlogcentra’

De bewoners van vijf woonzorgcentra in Vlaanderen draaien de camera’s eens om en richten ze op iedereen die hen verzorgt, bijstaat en (onder)steunt. Niet enkel het verzorgend personeel, ook poetshulpen, koks, enzovoort worden in de bloemetjes gezet.

> Donderdag 18 maart: ‘Mooiste Herinnering’

Mehmet Sertkaya, al bijna vijftien jaar verpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis, zet zich dagelijks in en dat levert hem mooie herinneringen op. Maar de allermooiste is die dag toen hij voor de 80ste verjaardag van het Wit-Gele Kruis op dienstronde mocht met Koningin Mathilde.

Radio Gaga brengt een ode aan de zorgsector

Joris Hessels en Dominique Van Malder maken een bijzonder seizoen van Radio Gaga en trekken met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio naar twee bijzondere plekken, nl. UZ Gent en WZC Damiaan. In deze minireeks willen ze naar aanleiding van Week en Dag van de Zorg een hart onder de riem steken van al wie zich het voorbije jaar ingezet heeft in de zorgsector. Joris en Dominique luisteren naar personeel, patiënten, residenten en familie en brengen menselijke verhalen die balanceren tussen vreugde en verdriet, tussen humor en ontroering. De laatste aflevering wordt op woensdag 17 maart uitgezonden.

Eerste aflevering op woensdag 3 maart om 20u40. Op één.
Tweede aflevering (deel 2 in UZ Gent) op woensdag 10 maart om 20u40. Op één.
Laatste aflevering (WZC Damiaan in Tremelo) op woensdag 17 maart om 20u40. Op één.

Herbekijk hier de uitzendingen

 

Kick-Start: dagelijkse verzoekjes als ode aan de zorgsector

Met Radio 2 Kick-Start tussen 9.00 en 10.00 uur zorgt Benjamien Schollaert voor een perfecte doorstart van de dag. Tijdens de Week van de Zorg zit het programma dagelijks vol speciale verzoekjes van en voor de zorgsector.

Tijdens de Week van de Zorg, dagelijks tussen 9u00 – 10u00

De Madammen: over vrijwilligers en innovatie

  • Op maandag 15 maart om 10u00 trappen de Madammen de Week van de Zorg af en hebben aandacht voor ons dagthema en spreken met ‘Vrijwilligers’
  • Op dinsdag 16 maart, op de themadag ‘Innovatie’, trekt Siska Schoeters naar het OLV-Ziekenhuis in Aalst en mag daar een robot in het operatiekwartier bedienen. Een simulatie uiteraard en onder begeleiding, maar live op de radio te volgen. Bekijk hieronder de reportage.

Dag van de Zorg in De Madammen, op maandag en dinsdag van 10 tot 12u

Bene Bene 

Tijdens de week van de Zorg komen in Bene Bene artiesten van bij ons langs. Ze brengen naast hun eigen nieuwe single ook een eigen versie of stukje van Ik hou van u, de campagnesingle van de Week van de zorg. Elke dag hoor je een artiest aan de lijn die een link heeft met de zorgsector (zoals een zingende dokter of een vrijwilliger in een zorginstelling). Op donderdag 18 maart komt Belle Perez langs. Zij nam in 2014 haar eigen versie op van Ik hou van u en die komt ze in het Nederlands en Spaans live zingen.

Tijdens de Week van de Zorg, dagelijks tussen 18u00 – 20u00

Radio 1 verwijst elke dag door naar de livestream van de Zorgbabbels

Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 maart verwijst Radio 1 elke dag door naar de livestream van de Zorgbabbels van vzw Dag van de zorg. De Zorgbabbels zijn online talkshows over graag werken in de zorg, met elke dag een nieuw thema. De talkshows zijn elke weekdag te volgen in de Radio 1-app. Experten, filosofen en ervaringsdeskundigen komen aan het woord, afgewisseld met een streepje muziek.

Lisbeth Imbo modereert, onder andere Dirk De Wachter, Ann Wauters, Yvonne Denier en Ignaas Devisch, Chantal Vanaudenhove en Veerle Draulans, minister Wouter Beke, minister Hilde Crevits en Hare Majesteit Koningin Mathilde komen langs.

Tijdens de Week van de Zorg, dagelijks om 8u55

Touché

Professor Eline Zenner is op zondag 21 maart te gast bij Friedl’ Lesage in Touché. Zij is professor aan de Universiteit Antwerpen én moeder van een zoon met het downsyndroom. 

Op zondag 21 maart om 11.00 uur

Herbeluister Touché

Documentaire I know you are there

Op zondag 21 maart brengt Canvas naar aanleiding van de Dag van de zorg de documentaire I know you are there van de Vlaamse cineast Thom Vander Beken.

Quentin is pas 27 jaar en ligt al tien jaar in coma. Zijn moeder Anne brengt haar zoon naar de Coma Science Group in Luik waar artsen zullen onderzoeken of er nog kans op verbetering is. Gedurende een week voeren de vermaarde professor Steven Laureys en zijn team verschillende tests uit. Quentins moeder wijkt er nooit van zijn zijde. I know you are there volgt de gesprekken tussen de verschillende familieleden in de leegte van een ziekenhuiskamer. Wanneer de week in Luik ten einde loopt, vraagt men zich af of deze familie erin zal slagen zich te herenigen of verder uit elkaar zal vallen. I know you are there  is een ode aan de liefde van een moeder voor haar kind en de dilemma’s waarmee ze wordt geconfronteerd.

Documentaire I know you are there: op zondag 21 maart om 22.10 uur.

Ketnet roept Ketnetters op om 3D-hart te knutselen nav Week van de Zorg

Ketnet wil iedereen uit de zorg een hart onder de riem steken met een bijzonder hart: het roept de Ketnetters op om zelf een 3D-hart te knutselen en aan het venster te hangen, voor alle voorbijgaande zorgverleners. Meer uitleg over hoe zo’n 3D-hart te maken, is te vinden op ketnet.be en in de Ketnet-app. Bekijk hier de oproep.

Ketnet roept Ketnetters op om op zondag 21 maart om 12u ‘Ik hou van u’ te zingen

RTV vandaag

Radio Gaga-gezicht Dominique Van Malder en comedian Erhan Demirci trokken vandaag naar het ROJM OverKop-huis in Mechelen. Een OverKop huis is een plek waar je als jongere kan binnen en buiten lopen en professionele hulp kan vragen. De deur staat nog altijd open, maar nu digitaal. Drie uur lang zullen ze er liveradio maken.

Haal de Zondagskrant bij je bakker en hang de ‘Ik hou van u’-affiche voor je raam

Dankzij een samenwerking met De Zondag komt op zondag 14 maart en op zondag 21 maart de zorgsector én mensen van de zorg uitgebreid aan bod. Bovendien verspreid De Zondag op 14 maart de ‘Ik hou van u’-raam-affiche. Toon je waardering voor de zorgsector, haal de Zondagskrant bij je bakker, hang de affiche voor je raam en breng op die manier een ode aan iedereen die zorgt!

Dag van de Zorg en TV Plus

TV Plus is een Vlaamse themazender met lifestyle en gezondheid als haar belangrijkste thema’s. We zijn dan ook blij dat we samen met hen de zorg een beetje dichter bij de mensen kunnen brengen.

Op dinsdag 9 maart om 20u30 komen Geert Van Hijfte en Lon Holtzer in het programma ‘Bodytalk’ met Maarten Cox vertellen waarom de campagne van Dag van de Zorg dit jaar zo belangrijk is.

Tijdens de Week van de Zorg, op dinsdag 16 maart om 21u30  staat de ‘Docu Plus Special’ in het teken van innovatie in de Zorg. 3 boeiende vrouwen Sarah Verlinden van Rode Kruis Vlaanderen, Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekersnetwerk en Dorien Van Dormael, i-Mens gaan met elkaar in gesprek. Zeker kijken dus!
TV Plus is te bekijken op Telenet Kanaal 53, beide programma’s worden een aantal keer herhaald.

AVS

Annelies en haar papa Filip brengen samen hun versie ‘Ik hou van u’ voor de Week van de Zorg. De videoclip is opgenomen in het dienstencentrum De Mozaiek in Oostakker.

Rob tv

Het is deze week de Week van de Zorg, en da’s dit jaar toch extra speciaal. De helden van de Zorg worden meer dan ooit op handen gedragen voor hun extra inspanningen tijdens de coronacrisis. En daarom is iedereen er deze week als de kippen bij om de zorgverleners in de bloemetjes te zetten. Zondag moet de spetterende apotheose worden met de dag van de zorg, maar vandaag mocht het al eens spetteren in Zoutleeuw. Waar het stadsbestuur en het personeel van de stad wilden de zorgverleners bedanken op de tonen van ‘Ik hou van u’ van Noordkaap.

TV Limburg

Deze week is het de Week van de Zorg. Daarom zetten we de 129 mantelzorgers van Oudsbergen in de kijker.

Ring tv

Vandaag start de Week van de Zorg. Al een jaar lang verrichten zorgverleners heldendaden in ziekenhuizen. Eén van hen is Nima Tabrizi.

HLN

Het leek wel een feestje, in de inkomhal van het AZ Jan Palfijn. Op de middag verzamelden zorgkundigen met rode ballonnen om samen ‘Ik Hou van U’ van Noordkaap te zingen, voor de Feestweek van de Zorg. Het was een hartverwarmend moment. Kijk hieronder naar het filmpje.

Enkele sfeerbeelden van de Week en Dag van de Zorg

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.