Zorg is … ambitieus
Efficiënter werken in hoogtechnologisch labo
Imeldaziekenhuis renoveert en innoveert klinisch laboratorium
Toen bleek dat twee grote en belangrijke toestellen in het klinisch laboratorium aan vervanging toe waren, besloot Imeldaziekenhuis die gelegenheid aan te grijpen om het volledige labo grondig aan te pakken. De werkruimte werd gerenoveerd en de verouderde apparaten werden vervangen door meerdere oogtechno-logische robottoestellen. En al die tijd bleef het labo operationeel.
Over de renovatie van het laboratorium in het Imeldaziekenhuis is lang en grondig nagedacht. “En dat met het volledige team”, vertelt Femke Pauwels, coördinerend hoofd van het klinisch laboratorium. “Zij zijn er immers dagelijks aan de slag. Het leek ons dan ook niet meer dan logisch om hen van bij het begin te betrekken. Omdat het labo een onmisbare schakel van een ziekenhuis is, zijn we tijdens de verbouwingen ook gewoon door blijven werken. We hebben toen het uiterste van ons team moeten vragen om het werk de baas te blijven, maar zij namen zonder morren extra nacht- en weekendshifts op.
“Onze laboranten kunnen nu meer focussen op gespecialiseerdere facetten van
het proces en taken in het labo waarvoor hun kennis en inzicht nodig is”
Samen kwamen we tot deze indrukwekkende vernieuwing. De nieuwe toestellen staan in voor het overgrote deel van de analyses en werken non-stop. Alle stalen worden door het toestel automatisch nagekeken op kleur van de dop van de tube, op kleur van het staal zelf, of er voldoende bloed of urine in de tube zit, en of het juiste afnamebuisje voor de test werd gebruikt. Vervolgens worden ze omgeleid naar de juiste analyzer. Wanneer een arts een extra test aanvraagt op een reeds aanwezig staal, dan gebeurt dit volledig automatisch. Laboranten moeten het staal niet gaan zoeken waardoor de arts én de patiënt zeer snel een resultaat krijgen.”
“De eerste weken was dat vooral wennen. In theorie weet je wel dat de software in die toestellen betrouwbaarder is om de juiste stalen te selecteren dan wij als mens, maar je moet het toch wat leren vertrouwen”, vult klinisch bioloog Inge Geerts aan. “Een half jaar na ingebruikname van ons nieuwe labo, merken we vooral hoeveel sneller en vlotter we dankzij dit nieuwe systeem kunnen werken. Onze laboranten kunnen nu meer focussen op gespecialiseerdere facetten van het proces en taken in het labo waarvoor hun kennis en inzicht nodig is.”
“Het werken met dit systeem vraagt dan ook veel technische en IT-kennis omdat alles met gespecialiseerde software wordt aangestuurd. Elke medewerker van de dienst kreeg dan ook een intensieve driedaagse opleiding om met het nieuwe systeem aan de slag te gaan”, aldus Femke. “En het labo blijft in beweging, want sinds de start werd er ook al een stollings-apparaat aan de geautomatiseerde keten toegevoegd. Ook rond hematologie, microbiologie en moleculaire diagnostiek zetten we belangrijke stappen richting automatisatie. Met innoveren ben je nooit klaar!”
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.