“Ik kan hier echt de tijd nemen
voor mijn patiënten”

Frederic Van Schepdael is kinesist in revalidatieziekenhuis Inkendaal

“Mensen die binnengebracht worden op een brancard na maanden revalidatie terug naar huis zien wandelen, is het mooiste wat er is”, zegt Frederic. “Na een trombose moeten de meeste basiszaken opnieuw aangeleerd worden, ik help mijn patiënten onder andere met leren stappen, staan, zitten, zich omdraaien in bed en hun arm terug gebruiken.”

In Inkendaal werkt een uitgebreid team van kinesisten, logopedisten, ergotherapeuten, verpleeg- en verzorg-kundigen, sociaal readapatiewerkers, conductoren, psychologen, ergotherapeuten, neurologen en fysische artsen samen aan het revalidatieproces van een patiënt. “We hebben elk onze specifieke taak in de zorg voor onze patiënten, die vaak een combinatie van verschillende problemen hebben na een trombose. Naast de mensen die in Inkendaal verblijven, behandel ik ook externe patiënten met een aangeboren hersenletsel die hier op consultatie komen.”

“Als kinesist is de uitdaging om samen met de patiënt te ontdekken wat nog mogelijk is en daar naartoe te werken. Het fijne is dat ik in sessies van een uur per patiënt kan werken. Na een verlamming is er heel wat werk aan de winkel, dus die tijd is ook echt wel nodig. In het begin zijn onze patiënten heel afhankelijk van het zorgpersoneel voor bijna alles. Voor sommigen is het natuurlijk een teleurstelling om te ontdekken dat ze niet meer helemaal zoals vroeger kunnen functioneren. Ik probeer hen te begeleiden naar wat wel nog kan en help hen daar ook in te berusten. Gaandeweg leren ze dat je niet volledig zelfstandig moet zijn om opnieuw gelukkig te kunnen zijn.” 

Ook het netwerk rond de patiënt wordt betrokken bij het herstel, want vaak kunnen zij met wat externe hulp wel nog veel zaken doen. “Zo leer ik een echtgenoot bijvoorbeeld aan hoe hij zijn vrouw kan helpen met naar het toilet te gaan of haar klaar te maken om te gaan slapen. Dit zijn taken die overgenomen kunnen worden van verzorging aan huis, aangezien die sector al erg overbevraagd is.”

Naast het behandelen van zijn patiënten, werkt Frederic ook in het ganglabo van Inkendaal. “Daar analyseren we met infraroodcamera’s in detail hoe een patiënt beweegt en kunnen we nagaan wat er exact fout loopt. Op basis van die analyse kunnen we gericht advies geven aan onze collega’s over de behandeling of eventuele operatie van de patiënt. Het ganglabo is een erg leuke uitdaging voor mij, het combineert het technische van de apparatuur met het begrijpen van hoe iets misloopt in het lichaam, wat erg intrigerend en drijvend is. Naast mij werken er ook nog twee andere kinesisten in het labo. De samenwerking met mijn collega’s is erg leerrijk, want we kunnen onze hypotheses met elkaar aftoetsen om zo de beste behandeloptie voor elke patiënt te vinden.

KINESIST

Frederic Van Schepdael
Revalidatieziekenhuis Inkendaal
  • is 48 jaar
  • studeerde af als graduaat in de kinesitherapie
  • werkt al 27 jaar als kinesist
  • wist na zijn opleiding economie–talen in het middelbaar onderwijs dat economie hem niet zo aansprak: “In de opleiding kinesitherapie zag ik een uitdaging en zo geschiedde.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.