“Dit is een job met
veel toekomstperspectief

Ellen is technoloog medische beeldvorming in UZ Gent

Vandaag kiezen relatief weinig studenten voor de opleiding medische beeldvorming. Ellen Vansteenbrugge hoopt dat daar snel verandering in komt. “Deze job heeft echt veel
toekomst, er worden constant nieuwe technieken ontwikkeld waardoor de uitdaging altijd groot blijft. Tegelijk combineer je het technische van de job met zorgen voor anderen.” 

Ellen wou graag een job in de zorg maar had minder interesse in het uitvoeren van verpleegkundige handelingen. “Ik vind het technische aspect van de job erg boeiend. Veel mensen denken dat wij gewoon op wat knopjes duwen maar dat klopt natuurlijk niet. We werken met straling en radioactiviteit, je moet dus echt wel weten waar je mee bezig bent en goed nadenken om de scanparameters correct in te stellen. Als iemand binnenkomt voor een foto van zijn voet, is het niet de bedoeling dat ik het hele been bestraal. Ik denk zelfs dat wij het meest technische beroep hebben van het ziekenhuis. In tegenstelling tot de andere zorgberoepen is ons contact met de patiënt meestal beperkt, elk halfuur staat er iemand anders voor ons.”

“Ik heb ervoor gekozen om in het UZ Gent te werken omdat ik hou van veel uitdaging. Je komt hier in contact met diverse en complexe pathologieën en er worden allerlei studies uitgevoerd waardoor er veel aandacht is voor de ontwikkeling van nieuwe technieken. Bovendien kan je één specifieke vorm van medische beeldvorming kiezen. In veel andere ziekenhuizen worden MRI, CT en RX gecombineerd. Ik koos bewust voor MRI, wat voor magnetic resonance imaging staat. Daarbij worden met sterke magneetvelden en radiogolven weefsels zoals de hersenen, lever, spieren en ligamenten in beeld gebracht.

Wie een nieuwe uitdaging wil, kan overstappen naar een andere modaliteit zoals RX, CT, nucleaire beeldvorming, interventionele en vasculaire radiologie of radiotherapie.  Als technoloog werk je in een klinisch onder-steunende dienst: we werken dus samen met heel veel verschillende diensten in het ziekenhuis. Het is daardoor erg divers om hier te werken. Eigenlijk mogen technologen op alle afdelingen staan waar beeldvormings-technieken gebruikt worden.”

“Mijn dag is goed als ik een complex onderzoek succesvol heb kunnen afronden. Soms loopt een scan bijvoorbeeld moeilijk door de beperkte mobiliteit van de patiënt. Daarnaast kan je ook op een onverwachte manier een impact maken met deze job. Ik herinner me een kindje dat hier werd binnengebracht nadat het overleden was tijdens een voetbalwedstrijd. Aan de hand van onze hersenscan werd duidelijk wat er juist misliep zodat de ouders toch naar huis konden met gerichte informatie over het verlies van hun zoon.”

MEDISCH TECHNOLOOG 

Ellen Vansteenbrugge
UZ Gent
  • is 25 jaar
  • studeerde af als bachelor in de medische beeldvorming en radiotherapie en als master in het management en beleid van de gezondheidszorg
  • werkt sinds augustus 2021 als technoloog medische beeldvorming in het UZ Gent
  • wou graag iets met zorg én met techniek doen : “De opleiding tot technoloog medische beeldvorming sprak me daardoor wel aan. De combinatie van het technische en zorgkundige is precies wat me aantrekt in deze job.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.