Zorg is … inclusief & ambitieus

De natuur ontdekken met een maangids

De Maanwandelaars vzw leidt mensen met een mentale beperking op tot g-natuurgids

De Maanwandelaars is een vzw die ondersteuning biedt aan volwassenen met een verstandelijke beperking. Dat doen ze op verschillende manieren en plekken. Zo is er onder meer De Kiem, een natuur-educatief project waarbij de deelnemers worden opgeleid tot G-natuurgids – beter bekend als Maangidsen – en bezoekers meenemen naar hun prachtige stukje natuur in Vremde.

De Kiem maakt deel uit van het dagcentrum Den Buiten, waar alle activiteiten in het teken van de natuur staan. “Den Buiten werd officieel geopend op Dag van de Zorg 2017 en bevindt zich aan de rand van het Boechoutse natuurgebied Molenbeekvallei. Deelnemers zorgen er voor de dieren, onderhouden de dierenweides en beleeftuin en verwerken natuurproducten zoals goudsbloemzalf, gedroogd fruit en appelsap. We gaan elke namiddag samen met hen op wandel in de nabijgelegen bossen en merkten daarbij dat veel van onze gasten grote interesse hadden in de diverse planten en dieren. Daaruit ontkiemde in 2021 ons natuur-educatief project met natuurmuseum De Kiem”, vertelt Inge Stevens, die verant-woordelijk is voor het project, met een knipoog.

“De gasten die aan dit project deelnemen, worden in samenwerking met Natuurpunt opgeleid tot G-natuurgids – maar wij noemen hen graag Maangidsen. Elke dinsdag en donderdag ontvangen we groepen van scholen, bedrijven, verenigingen en andere voorzieningen om samen met hen de Molen-beekvallei, de buitenklas, ons natuurmuseum en de beleeftuin te ontdekken. Maar we gaan ook op locatie, naar Studijo BOS in Schoten en woonzorgcentra in de buurt, om te vertellen over de natuur in al haar facetten. Met dit aanbod willen we de kloof verkleinen tussen mens en natuur enerzijds en die tussen ‘gewone’ mensen en mensen met een
beperking anderzijds.”

“Een inclusieve samenleving is van groot belang voor ons, en dit project is
een mooi voorbeeld van hoe we daaraan proberen bijdragen”

Philippe was een van de eerste Maangidsen en is bijzonder enthousiast over zijn functie als natuurgids: “In het begin vond ik het heel spannend. En ook nu soms nog. Maar het is heel plezant. Ik geef het liefst rondleidingen aan kinderen.” Inge valt hem bij: “Philippe is onze sporenman. Zo heeft hij een – intussen al behoorlijk dik – boekje waarin hij verschillende veren verzamelt. Hij ontwikkelde ook een spelletje voor de bezoekers met toiletjes.” Philippe glimt van trots. “Dat is waar”, zegt hij. “In de toiletjes ligt kaka van verschillende dieren. De kinderen moeten dan raden van welke dieren de kaka is!”

“Je hoort het: op een leerrijke en toegankelijke manier zetten we maximaal in op natuur-beleving”, lacht Inge. “Dat doen we ook met speurtochten rond verschillende natuurthema’s gelinkt aan het seizoen, een blotevoetenpad, insectenbingo, kruidenmemory en uiteraard een wandeling in de Molenbeekvallei met een of twee van onze Maangidsen en ondersteuning van vrijwilligers van Natuurpunt. Een inclusieve samenleving is van groot belang voor ons, en dit project is een mooi voorbeeld van hoe we daaraan proberen bijdragen.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.