Zorg is … warm & inclusief

Empowerment als grote drijfveer

De drijfveer in Kasterlee, onderdeel van Het GielsBos, focust op de inclusieve ondersteuning op maat voor zo’n 95 jongeren en volwassenen met een beperking. Ans Gevers, teamleider: “We willen hen echt empoweren.” 

Ans Gevers: “In Het GielsBos wonen zo’n 330 cliënten met een ernstige meervoudige beperking, maar met de drijfveer focussen we op externe, niet-residentiële cliënten die thuis (bij ouders, broers of zussen) of zelfstandig wonen. Onze cliënten hebben allemaal een lichte, matige of ernstige mentale beperking. De drijfveer heeft drie pijlers: het dagcentrum, een mobiel team dat cliënten thuis begeleidt en een team dat aan jobcoaching doet. 

Inclusief en huiselijk

“Binnen onze dagopvang hebben we een heel divers aanbod, zowel binnenskamers als buitenshuis. Elke voormiddag is er een atelier koken, zo maken we dagelijks verse soep. We gaan naar de bib in Kasterlee, we zwemmen, we wandelen, gaan paardrijden of bezoeken de ‘oases’, interactieve belevingsruimtes op Het GielsBos in Gierle. We onderhouden onze eigen tuin en serre. In onze creatieve ateliers maken we kaartjes, gieten we kaarsen, maken we keramiek. We hebben voor onze cliënten individuele ondersteuningsplannen (IOP’s), waarbij we doelen vastleggen voor de volgende drie jaar.” 

Werk geeft zin

In de drijfveer vind je ook jobcoaches die cliënten helpen bij het vinden van een job op vrijwillige basis. Ans: “We begeleiden hen op de werkplek. Ze krijgen een vrijwilligerscontract waarbij ze dan vaak ‘in natura’ een vergoeding krijgen, zoals deelname aan feestjes, een attentie voor hun verjaardag …
Ook de werkgevers zijn heel dankbaar om met onze cliënten te werken, die heel gefocust en gemotiveerd zijn. Ze helpen bij brouwers, in restaurants, scholen, keukens in rusthuizen, bij gemeentediensten, noem maar op. We zoeken ook gericht binnen het interesseveld en de vaardigheden van onze cliënten, die zo hun wereld en netwerk vergroten.”

Mensen in gang zetten

Het mobiel team, ten slotte, begeleidt cliënten om binnen een domein wat meer zelfstandigheid te verwerven. Denk aan het huishouden, structureren van dag en week, invulling van vrije tijd … “Eigenlijk proberen wij met al onze initiatieven mensen in gang te zetten, in beweging te krijgen. Vandaar ook onze naam. Ons logo is een veertje of pluimpje op het water. We zijn er dus om hen mee te ondersteunen in alle facetten van hun leven”, besluit Ans Gevers. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.