Zorg is … innovatief

“Hier heerst een echte start-upcultuur

BZIO is een voorloper in orthopedische en neurologische revalidatie. In Oostende en (ver) daarbuiten. “Ja, noem ons gerust pioniers. Innoveren zit nu eenmaal in ons bloed”, zegt een bevlogen directeur Nick Marlein. 

BZIO (Bundeling Zorginitiatieven Oostende) is een zorgorganisatie met 126 jaren op de teller: ontstaan als sanatorium in 1897 met al snel de focus op orthopedie en revalidatie en in de beginjaren sterk georiënteerd op kinderen. Na de doortocht van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog verrees het, letterlijk en figuurlijk, als een feniks uit zijn as. Directeur Nick Marlein: “Na de jaren vijftig werd het een orthopedisch ziekenhuis en vanaf eind jaren tachtig kwam de klemtoon op revalidatie, met
nog steeds focus op orthopedie maar ook op neurologische revalidatie, zoals verlammingen, beroertes, ruggenmergletsels en amputatiezorg.” 

Anno 2024 wil BZIO als revalidatieziekenhuis en -centrum een referentie zijn voor functionele revalidatie op kwalitatief, veilig en wetenschappelijk hoogstaand niveau. Het richt zich op zowel gehospitaliseerde als ambulante patiënten met verworven aandoeningen. “In ons revalidatieziekenhuis kunnen patiënten terecht met recente aandoeningen aan het zenuw- of bewegingsstelsel. Hospitality is naast kwaliteit bieden één van onze grootste troeven. Je krijgt hier een hotelgevoel, met zeezicht, lekker eten (geen koude lijn, red.) en een heel persoonlijke benadering. Wie hier start met een revalidatietraject – denk aan patiënten met een knie- of heupprothese of orthopedische letsels – krijgt van de eerste tot de laatste dag dezelfde kinesist. We hebben 125 erkende bedden over vier verblijfsafdelingen; die zijn dagelijks volzet. Maar ondertussen is onze ambulante populatie groter dan onze residentiële.” 

In BZIO werken multidisciplinaire teams, die bestaan uit kinesisten, verpleegkundigen, zorgkundigen, logistieke medewerkers, revalidatieartsen, zaalartsen, logopedisten, diëtisten … “We werken ook samen met het ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge voor specialistische consultaties zoals bijvoorbeeld pediatrie, orthopedie en plastische geneeskunde. We hopen dit nog verder uit te breiden de volgende jaren. Daarnaast hebben we onze eigen radiologiedienst die we samen met de radiologie associatie AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas Brugge uitbaten.” 

Platte organisatie = veel eigenaarschap

Dit is een zorgorganisatie met een sterke identiteit, dat voel je. “Je bedrijfscultuur is het vertrekpunt van alles. Ik koester ons personeel, daarom moet je ervoor zorgen dat ze autonomie en inspraak hebben. Creëer een verhaal dat inspirerend is. Ze moeten ook weten waar het verhaal naartoe gaat. En je mag als zorgorganisatie niet blijven vasthangen in het verleden.”
De organisatiestructuur van BZIO is heel vlak, met korte overleglijnen en weg van de complexiteit. “We hebben de silo’s eruit gehaald”, vertelt Nick. “Het klassieke, hiërarchische patroon van verpleegkundige en hoofdverpleegkundige hebben we afgeschaft. We hebben alle stakeholders daarbij betrokken, van artsen over ondersteunende diensten tot onze sociale partners. We promoten eigenaarschap en ondernemerschap.

“Wie hier start met een revalidatietraject,
krijgt van de eerste tot de laatste dag dezelfde kinesist”

Medewerkers worden verlamd als ze het gevoel hebben dat hun voorstel tot oplossing toch geen gehoor zal krijgen bij de bazen ‘boven’ hen. Daarnaast willen we ook sneller problemen detecteren. We willen een cultuur creëren waarbij problemen bespreekbaar worden. We hanteren een kmo-mentaliteit waarbij leidinggevenden een kleine kmo leiden en ervoor zorgen dat alles gestroomlijnd verloopt.” 

Zoek geen voorspelbaarheid

Hun  focus op innovatie ligt niet alleen in de arbeidsorganisatie maar evenzeer in de toepassing van geavanceerde technologieën zoals virtual reality en in de continue scholing van het personeel in de nieuwste therapeutische inzichten. Een cultuur van experimenteren en pionieren met nieuwe methoden, zeg maar. Nick: “We willen al onze medewerkers uitdagen, onder andere via opleidingen op maat. In sollicitatiegesprekken zeggen we reeds: ‘Als je voorspelbaarheid zoekt, sorry, maar dat vind je niet bij ons. Als je als persoon heel snel wil evolueren en kansen krijgen, zal je dat hier wel vinden via een persoonlijk ontwikkelingsplan, maar je zal tegelijkertijd af en toe alle hoeken van de kamer zien. Indien nodig kan iemand een extra masteropleiding volgen aan de universiteit, of een opleiding rond inter-persoonlijke vaardigheden. Iedereen trekt elkaar mee. Zie het als een olievlek, waarbij een aantal bezielers de anderen besmetten. Zo creëren we een start-upeffect. We hebben bijvoorbeeld onze afdelingen gerenoveerd op zeven maanden. De keuze voor het meubilair kwam van onze ergotherapeuten slash ergo-nomen. Ze vergezelden ons naar leveranciers en mochten zelf keuzes maken.”

Op technologisch vlak geldt één basisregel: er wordt enkel geïnvesteerd in apparatuur met toegevoegde waarde. “Zoals onze Zero G (gravity) wall: een duur apparaat dat aan een harnas gemonteerd wordt aan het plafond waardoor mensen zonder gevaar kunnen stappen. Zo leren ze omgaan met oneffenheden in voetpaden en andere hindernissen. Maar een goed uitgeruste therapiekeuken is even belangrijk. Onze ergotherapeuten gaan trouwens ook met een busje aan huis bij de cliënten. Je mag ons gerust voortrekkers noemen. Soms bellen andere zorgorganisaties ons om te vragen hoe wij het aanpakken.”   

Een nieuwe website, een nieuwe naam

Soms schuilt innovatie ook in kleine zaken. “Onlangs hebben we onze website compleet vernieuwd in eigen beheer. Voor een revalidatie-ziekenhuis is dat vrij uniek. Outsourcing kost heel veel geld en nu hebben we de touwtjes in eigen handen. Zo willen we innovatie doortrekken naar alle lagen van de organisatie”, besluit hij. “Binnenkort komen we ook met een nieuwe naam omdat onze drive niet meer overeenstemt met de oude naam. Ook daar creëren we een multidisciplinaire werkgroep van tien werknemers, van artsen tot schoonmaak- en keukenmedewerkers.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.