Zorg is … dichtbij

In het ziekenhuis bevallen zoals thuis

AZ Monica zet in op baby- en moedervriendelijke materniteit

In 1991 lanceerden de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF het Baby Friendly Hospital Initiative met als doel om elke baby en moeder in een ziekenhuis de beste kansen te geven op vlak van gezondheid en welzijn. Ons land telt momenteel dertig ‘babyvriendelijke’ materniteiten. Zo ook AZ Monica, waar je zelfs (net als) thuis kan bevallen in het ziekenhuis.

AZ Monica bezit het internationale kwaliteitslabel ‘Babyvriendelijk Ziekenhuis’ sinds 2013. Maar de eerste stappen in die richting werden al gezet in 2006, nadat ons land een actieplan uitwerkte om ervoor te zorgen dat toekomstige en jonge ouders betere informatie krijgen in materniteiten en gesteund worden in hun keuzes. Hoofdvroedvrouw Karima Soussi was er toen ook al bij. “In het begin heeft het zeker wat werk gekost om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, maar vandaag is iedereen – van vroedvrouw tot gynaecoloog en pediater – mee. 

De filosofie is uiteindelijk ook vrij simpel en is wat mij betreft net zozeer ‘moedervriendelijk’: het gaat er vooral over dat we vrouwen goed informeren zodat zij op basis daarvan hun eigen keuzes kunnen maken. Wij gaan nooit iets doen waarmee een vrouw niet instemt, hoe klein het ook lijkt. Want dingen die voor de ene persoon klein lijken, zijn voor iemand anders misschien wel heel ingrijpend. En we willen net zoveel mogelijk stress wegnemen, niet creëren.”

Mede daarom ontstond ‘De Living’, een verloskamer die eruitziet als een gezellige studio zonder ziekenhuisapparatuur en bijhorend gebiep. “De aansluitingen voor die apparatuur is er wel indien nodig, maar ze zitten goed verstopt”, lacht Karima. “De Living is de ideale oplossing voor wie eigenlijk thuis wil bevallen met de geruststelling van een ziekenhuis bij eventuele complicaties.”

“Het gaat er vooral over dat we vrouwen goed informeren
zodat zij op basis daarvan hun eigen keuzes kunnen maken”

Een van de belangrijkste vuistregels van een babyvriendelijk ziekenhuis, is ‘moeder en kind bij elkaar’. “Na de geboorte leggen we de baby meteen bij mama op de borst, ook na een keizersnede. We moedigen minstens een uur huid-op-huidcontact aan terwijl we de navelstreng laten uitkloppen. Door zo dicht bij elkaar te liggen, reguleert zo’n kleintje het snelst zijn ademhaling, bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur. Dit is eveneens een ideaal moment om signalen van de baby te
leren begrijpen en een eerste keer te voeden. De eerste zorgen, zoals wegen en meten, worden pas daarna uitgevoerd.”

Ook als een baby opgenomen moet worden op de afdeling neonatologie worden ouders aangemoedigd om zo vaak mogelijk bij hun kindje te zijn. “Ze zijn letterlijk 24 uur op 24 welkom. Wij kunnen immers wel de juiste medische zorgen verlenen, maar liefde en huid-op-huidcontact zijn net zo belangrijk voor het herstel en de groei van een kindje. Daarom hebben we aparte ruimtes voorzien op de afdeling, zodat mensen de nodige privacy hebben en rustig kunnen bonden met hun kindje.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.