“Ik wil mensen de zorg bieden die ik
zelf ook zou willen krijgen” 

In het huidige zorglandschap zijn zelfstandige thuisverplegers niet meer weg te denken. Hoe ervaren zij hun rol? We vroegen het Erik Debie, zaakvoerder en praktijkcoördinator bij B-Care Thuisverpleging. Na een opleiding als verpleegkundige en verschillende werkervaringen – eerst als verpleger, later in de medische industrie – besliste hij in 2014 een zelfstandige praktijk op te starten. Vandaag heeft hij een administratief bediende en een verpleegkundige in dienst en werkt hij in zijn praktijk samen met verschillende andere zelfstandige verpleegkundigen.

Samenloop van omstandigheden

De beslissing om zelfstandige te worden, werd hem ingegeven door een combinatie van factoren, vertelt Erik: “Een vriend die mijn collega was geworden, werd op zijn negenendertigste geconfronteerd met kanker. We hadden een heel nauw contact en ik heb tijdens zijn ziekte heel veel tijd met hem doorgebracht. Dat deed me beseffen dat ik opnieuw dichter bij de mensen wou staan. Na een dispuut met het Europese management van het bedrijf waar ik toen werkte, heb ik beslist voor eigen rekening te beginnen. Ik wou het anders aanpakken.”

Een eigen visie

Daarna nam Erik enkele maanden de tijd om na te denken over de visie die hij wou brengen. Een filosofie die hij te allen tijde probeert trouw te blijven en die hij ook van zijn collega’s verwacht. “Ik wil dat we mensen verzorgen alsof ze onze eigen familie zijn”, benadrukt hij. “Er doen veel cowboyverhalen de ronde over zelfstandige thuisverpleging. Geld zou onze enige drijfveer zijn of alles zou rap-rap-rap moeten gaan. Wij brengen een ander verhaal. Ik wil mensen de zorg bieden die ik zelf ook zou willen krijgen.”

“Je krijgt nergens zoveel warmte, appreciatie en genegenheid als in de thuisverpleging.”
Erik Debie

(Geen) tijdsdruk

Intussen ervaart hij al bijna elf jaar hoe het is om zelfstandige te zijn. We vragen hem wat de voordelen zijn. “Je bent niet afhankelijk”, geeft Erik ons mee. “Op bepaalde vlakken ervaar je geen tijdsdruk. Natuurlijk hebben wij ook een drukke agenda, maar we moeten niet binnen een bepaalde tijdspanne klaar zijn. Als er vandaag een verzorging uitloopt, dan nemen we daar onze tijd voor, totdat de zorg afgewerkt is. Ik wil niet inboeten op kwaliteit omdat ik op tijd bij de volgende patiënt moet zijn. Ik vind het belangrijk dat, als je bij de mensen buiten stapt, zowel zij als ik er een goed gevoel aan overhouden.” 

Plezier beleven

Het anders doen dan de baas waarvoor hij werkte, was een van Eriks drijfveren om zelfstandige te worden. Intussen is hij zelf ook zaakvoerder, werkgever en praktijk­coördinator. Dat betekent dat hij zijn
medewerkers en de zelfstandige verpleegkundigen moet aansturen. Hoe ervaart hij die rol? “Ik probeer de visie die ik voor mezelf hanteer ook voor anderen toe te passen. Ik vind het heel belangrijk dat zij ook voelen dat er geen tijdsdruk is. Ik heb er geen probleem mee dat je de ene dag zes uur werkt en de andere acht. Op het einde van het kwartaal maken we de balans wel op en kunnen er bijvoorbeeld dagen gecompen­seerd worden. Doe gewoon je ding en zorg vooral dat je plezier hebt aan wat je doet.”

Groot verloop

Daar ligt volgens Erik trouwens een van de belangrijkste redenen van het grote verloop in de sector: de tijdsdruk. “Mensen kunnen niet meer doen wat ze willen doen”, legt hij uit. “Ze doen bepaalde zaken omdat het altijd zo gebeurt of omdat iedereen het altijd op die manier gedaan heeft, zonder dat de zorg in vraag gesteld wordt. Er wordt niet meer stilgestaan bij ‘wat zijn we hier nu eigenlijk aan het doen?’ en ‘is dat wat we willen?’. Mensen halen volgens mij daardoor heel weinig voldoening uit hun job en ik denk dat dat de voornaamste reden zou kunnen zijn voor het hoge verloop in de zorg.”

Warmte en appreciatie

Als werkgever doet Erik een beroep op de diensten van Liantis. Hoe verloopt die samenwerking. “Heel positief”, bevestigt hij. “Het online platform My Liantis, voor de opvolging van de lonen, is zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast begeleidt Liantis ons ook op hr-vlak en op gebied van veiligheid en hygiëne. Die samenwerking verloopt heel goed en we krijgen snel feedback als er een vraag is.”

“Het online platform My Liantis, voor de opvolging van de lonen,
is zeer gebruiksvriendelijk.”
Liantis

Tot slot willen we van een man met zo veel ervaring weten wat zijn advies is voor startende verpleegkundigen. “Ik heb er twee: laat je niet misleiden door de cowboyverhalen over de thuiszorg. En om op een positieve noot te eindigen: als je binnen je organisatie de vrijheid en de ruimte krijgt om je ding op jouw manier te doen, dan ga je in geen enkele tak van de verpleging zoveel warmte, appreciatie en genegenheid krijgen als in de thuis­verpleging.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws bij
Dag v/d Zorg? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.