Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

PSYCHIATERS PRATEN OVER ONS BREIN

Tijdens de Dag van de Zorg biedt het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven je een unieke gelegenheid om voordrachten van experts over het brein en veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij te wonen.

PROGRAMMA

13.45 | Welkom
prof. dr. Filip Bouckaert, hoofdarts

14.00 | Elektroconvulsietherapie: is dat nog van deze tijd? 
prof. dr. Pascal Sienaert, psychiater

Elektroconvulsietherapie (ECT) bestaat 80 jaar. Ook al is het de sterkst werkzame antidepressieve behandeling, toch doet het bij velen nog steeds de wenkbrauwen fronsen. In de media wordt ECT steevast in een negatief daglicht gesteld. Modern onderzoek toont aan dat het een werkzame en veilige behandeling is, waarbij de bijwerkingen meestal van voorbijgaande aard zijn. ECT werkt in op bepaalde stoffen in de hersenen die een regelende invloed hebben op stemming en gedachten en de aanmaak van nieuwe hersencellen bevorderen.

Hoe verloopt een behandeling met elektroconvulsie? Zijn er nevenwerkingen? Welke patiënten reageren het beste? ECT-expert prof. dr. Pascal Sienaert geeft tekst en uitleg. 

Prof. dr. Pascal Sienaert stuurt het Academisch Centrum voor ECT en Neuromodulatie van het UPC KU Leuven aan,  een internationale referentie in ECT, en is docent aan de KU Leuven.

14.45 | In gesprek met tienerhersenen
prof. dr. Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater

De puberteit is een nieuwe fase van ontwikkeling van de hersenen, wat ook kansen en risico’s biedt. Waarom volstaat het niet de les te volgen om ze te kennen? Wat maken digitale media zo aantrekkelijk en verslavend? Is de wijsheid uit mijn kind? Waarom neemt het emotionele zo de overhand? En wat is de link met risico’s eigen aan de leeftijdsgroep, van zelfmoordgedachten tot schoolweigering? Beter begrijpen hoe tienerhersenen werken en hoe dit een plaats heeft in de globale adolescentie, kan communicatie helpen.

Peter Adriaenssens is kliniekhoofd van de afdeling voor kortverblijf voor jonge tieners in het UPC KU Leuven, op campus Gasthuisberg, en is docent aan de KU Leuven.

15.30 |  Waarom wakker liggen van slaap?
dr. Maarten Van Den Bossche, psychiater

Hoewel we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen, bleef onze kennis over de slaap lange tijd erg beperkt. De laatste decennia heeft onderzoek ons inzicht in deze essentiële levensbehoefte echter spectaculair vergroot. Slaap is van wezenlijk belang voor allerlei aspecten van onze gezondheid en blijkt een rol te spelen bij diverse aandoeningen.  

Psychiater en onderzoeker dr. Maarten Van Den Bossche neemt je mee in de wondere wereld van de slaap en schetst de invloed van onze nachtrust op ziekte en gezondheid. 

Maarten Van Den Bossche is psychiater verbonden aan de slaapkliniek van UZ Leuven en aan de dienst ouderenpsychiatrie en de dienst  volwassenenpsychiatrie van het UPC KU Leuven. 

16.15 | Iedereen burn-out?
Prof. dr. Dirk De Wachter, psychiater

In deze bijdrage vertrekken we van de vaststelling dat ‘burn-out' een snel toenemend probleem vormt voor de samenleving. Ondanks het feit dat het geen officiële psychiatrische diagnose betreft, willen we stil staan bij enkele 
contextuele hypothesen. We proberen daarop aanzetten te geven naar mogelijke oplossingen.

Prof. dr. Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en expert in systeem- en gezinstherapie, verbonden aan het UPC KU Leuven en de KU Leuven.

UNIVERSITAIR PSYCHIATRISCH CENTRUM KU LEUVEN

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven biedt kwaliteitsvolle zorg bij emotionele, psychische of psychiatrische problemen. Mensen van alle leeftijden kunnen in het UPC KU Leuven terecht voor gespecialiseerde raadplegingen en gepaste zorg, via opname, ambulant of aan huis. 
Lees meer op de website van het UPC KU Leuven 

Jobs

Het UPC KU Leuven heeft diverse vacatures voor verpleegkundigen en andere profielen in zorg- en ondersteunende functies.
Bekijk alle jobs


Vacatures bij deze organisatie

JobbeschrijvingGemeente
Verpleegkundige ouderen Kortenberg of Leuven
Verpleegkundige volwassenen Kortenberg of Leuven
Verpleegkundige kinderen en jongeren Kortenberg of Leuven

Volg ons op: