JOMA secundair Merksem

JOMA secundair Merksem, waar jongeren het maken!

Onze school is een echte wereldschool. Onze kwalitatieve opleidingen leren leerlingen met beide voeten in de wereld te staan. We stimuleren jongeren om het beste van zichzelf te geven. Als het nodig is, helpen we hen om dat samen waar te maken.

Naast een brede eerste graad, bieden we algemeen vormende richtingen aan, handelsrichtingen, Toerisme en richtingen in de Personenzorg.

Kiezen voor onze richtingen Personenzorg doe je vanuit een positieve ingesteldheid: je bent sociaal voelend, gaat graag met mensen om, bent luisterbereid en staat open voor de leefwereld van anderen.

Onze richting Sociale en Technische wetenschappen is een richting voor leerlingen die zich willen verdiepen in menselijk gedrag, menselijke relaties en in de maatschappij. Ze zijn bovendien geboeid door wetenschappen, natuur en techniek. Ze houden ervan om alle voorgaande interessevelden thematisch te onderzoeken, te presenteren en te verwerken in projecten die ze zelf organiseren. Dankzij grondige reflectie staan ze stil bij hun eigen talenten en werkpunten. Met hun diploma STW op zak, zijn ze klaar om verder te studeren in een professionele bachelor in de sociale, de wetenschappelijke, de pedagogische en de gezondheidssector.

Sociale en Technische wetenschappen

 

De richting Verzorging-Voeding staat nog in haar kinderschoenen. We gingen pas van start begin dit schooljaar. Toch willen we onze leerlingen vanaf het begin kennis laten maken met hun doelgroep en het latere werkveld. Zo participeren zij in onze kleuterschool en werken wij samen met het dienstencentrum "De Brem" in Merksem. Communicatie als taal van de zorg staat hierbij centraal. In onze leskeukens, expressielokalen en linnenkamer leren de leerlingen werken in functie van de mens (ouderen en jongeren) en het gezin.

Voeding en Verzorging

 

Gezondheids- en Welzijnswetenschappen is een veelzijdige studierichting met een theoretische en praktische vorming. Je ontwikkelt ondersteunende wetenschappelijke kennis over de gezonde mens. Je leert sociale en zorgende vaardigheden om met de gezonde mens om te gaan. Je krijgt inzicht in de verschillende factoren die de gezondheid en het welzijn van de mensen beïnvloeden.

Onze leerlingen verkennen de gezondheids- en welzijnssector via seminaries en stages. Deze hebben geen beroepsgericht karakter, wel een oriënterende functie. De stagebegeleidster staat de leerlingen bij in kinderkribben, kleuterscholen, woon- en zorgcentra voor bejaarden en in centra voor kinderen en volwassenen met een handicap. De leerlingen hebben dus steeds te maken met gezonde mensen. Deze sociale richting met sterk wetenschappelijke basis is een goede voorbereiding op de opleiding tot o.a. bachelor in de verpleegkunde, bachelor in de vroedkunde, bachelor in de orthopedagogie, bachelor in sociaal werk, bachelor kleuter- of lager onderwijs …

Gezondheids- en Welzijnswetenschappen

 

Onze leerlingen aan het woord
Willem Frankie, leerling in het vijfde jaar Sociale en Technische Wetenschappen:
"Ik vond het leuk om aan de integrale opdracht 'It's a ... baby' te werken omdat we veel hebben bijgeleerd over de zwangerschap. De workshops over 'bewust bevallen', 'borstvoeding' en het bezoek aan de kraamafdeling waren erg leerrijk en interessant. Ook vond ik het boeiend en interessant om onderzoek te doen naar wat de zwangere moeder wel en niet mag eten en drinken tijdens de zwangerschap.
"

Een leerling uit onze richting Gezondheids- en Welzijnswetenschappen:
"Ik ben bejaarden meer gaan respecteren en appreciëren tijdens mijn stage. Ze hebben al veel meegemaakt en daarom is het belangrijk dat ze nu naar wens worden behandeld. Omdat deze stage zo'n positieve ervaring was heb ik aangeboden om vakantiewerk te komen doen tijdens de zomer."

Charlotte, leerling Gezondheids- en Welzijnswetenschappen:
"Ik liep stage in een woonzorgcentrum. Dit op de eerste verdieping. 's Morgens mocht ik mee wassen en 's middags moest ik helpen voeden. Na de eerste dag wist ik het al: "Ja, dit is iets voor mij!". Ze zijn daar ook supervriendelijk: zowel het personeel als de bewoners."

Bezoek onze schoolwebsite en Facebookpagina
Klik op de onderstaande pictogrammen en ontdek de wereld van JOMA secundair Merksem!

 

Volg ons op: